Tax Free

Šta je tax free? To je šansa da povratite deo poreza na dodatu vrednost (PDV-a) ili poreza na promet. Kao nerezident zemlje u kojoj kupujete niste u obavezi da plaćate taj porez. Od ukupno 130 zemalja koje prikupljaju ovaj vid poreza, 52 zemlje su odlučile za tu mogućnost.

Evropske zemlje od kojih je moguće naplatiti tax free su: Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rusija, Srbija,  Slovenija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.

Postoje neophodni uslovi koji se moraju ispuniti kako bi vratili deo PDV-a:

Prvi uslov - prodavnica u kojoj kupujete mora biti u sistemu tax free naplate. To praktično znači da mora imati potpisan ugovor sa kompanijama koje su posrednici u ovom poslu. Prodavnice koje su u sistemu tax free kupovine imaju vidno istaknut znak Tax Free kao na slici:

Tax Free

Drugi uslov - potrebno je da ostvarite kupovinu iznad minimalno definisanog iznosa po prodavnicama. Taj iznos se razlikuje i po zemljama. U Austriji npr. taj iznos je preko 75 EUR, a u Italiji od 155 EUR pa naviše. Od prodavca tražite pored računa i tax free formular. Nemojte da se zbunite ako npr. u Parndorfu kažu da nemaju tax free formular. Ta prodavnica ima potpisan ugovor sa posrednikom, kompanijom Global Blue. Onda morate sa računom da odete do kancelarije Global Blue, koja je u sklopu Outlet-a Parndorf. Operater će vam izdati tax free formular.  Takođe, u nekom prodavnicama je dovoljno da samo uzmete račun, koji posle overavate na carini.

Treći uslov - formular koji ste dobili ili račun, trebate da overite pečatom carine na graničnom prelazu pri izlasku iz EU. U slučaju Srbije to su najčešće Mađarska ili Hrvatska. Prilikom izlaska iz Mađarske postoji specijalno označen ulaz za tax free. Carinici će vam uobičajeno tražiti kopiju računa ili formulara za tax free. Preporuka je da to uradite pre granice. Moguće je da to uradite i kod graničnih špeditera koji imaju kancelarije u okviru graničnog prelaza i carinici će vas tamo uputiti. Dalje će vam trebati strpljenje, jer procedura može da potraje. Carinici će vam prvo tražiti kopiju tax free formulara ili računa. Onda će i fizički pogledati robu kako bi sprečili eventualne malverzacije.

Napomena za Global Blue u Austriji - račun/formular je potrebno da overite na granici izlaska iz EU najkasnije 3 meseca od datuma kupovine, a overen račun važi 3 godine.

Nakon ispunjavanja svih ovih uslova, imate dva načina kako da dobijete svoj novac:

 1. Overen račun ili formular sa brojem vaše platne kartice, pošaljete na adresu kompanija koje vrše posredovanje (npr. Global Blue). Ta kompanija će vam posle provere uplatiti novac na račun;
 2. Možete da odete u neku od ekspozitura ili agenata kompanija koje vrše posredovanje (npr. u Parndorfu imate Global Blue ekspozituru). Na licu mesta izvršite povraćaj poreza, ukoliko ste prethodno overili račune/formulare na carini;
 3. Za Global Blue, Raiffeisen banka isplaćuje novac. Novac možete da podignete u određenim ekspoziturama banke. Isplata se ne vrši u svim ekspoziturama. Takođe, banka uzima odgovarajuću proviziju za svoju uslugu.
Novosti u Global Blue sistemu

Global Blue

Ukoliko niste u mogućnosti da sami podignete tax free, možete ovlastiti nekoga da to uradi umesto vas. Potrebno je da tu osobu ovlastite, kao i da ta osoba koju ste ovlastili pokaže sopstveni pasoš, kao i kopiju Vašeg pasoša i uredno popunjeno ovlašćenje koje ste vi potpisali. Takođe, potrebno je da sve račune i obrasce Global Blue tax free-a vi potpišete/popunite.

Blanko ovlašćenje možete preuzeti ovde.

Ipak treba napomenuti i da je diskreciono pravo svake kancelarije za povraćaj poreza da li će isplatiti povraćaj ovlašćenom licu.

Povraćaj poreza (Mađarska)

Prilikom kupovine u Mađarskoj potražite amblem sa natpisom „oslobođen poreza”, tj. Tax free . Cela suma računa (koji u sebi sadrži i porez na dodatnu vrednost - PDV) mora iznositi najmanje 50.000 HUF.

Tražite od službenika radnje u kojoj kupujete detaljnu PDV fakturu, formular za povraćaj PDV-a i tax free koverat. Priložite zvaničan račun ili račun za kreditnu karticu ostaloj dokumentaciji.

Overite sve dokumente od strane mađarskih carinskih organa pre nego što napustite Mađarsku. Od datuma kupovine i datuma postavljanja carinskih pečata ne sme proći više od 90 dana. Takođe, obratite pažnju i da nije dozvoljeno da prođe više od 183 dana od datuma postavljanja carinskih pečata i datuma naknade.

Putovanje avionom: nakon što primite bording kartu (pre nego što se ukrcate na avion), otiđite do carinskih službenika. Važna napomena - povraćaj PDV-a nije moguće ostvariti bez pečata mađarske carinske službe.

Summary
Tax free
Article Name
Tax free
Description
Outletkupovina - Šta je tax free? To je šansa da povratite deo poreza na dodatu vrednost (PDV-a) ili poreza na promet.
Author
Publisher Name
Outletkupovina
Publisher Logo

135 mišljenja na „

 1. Kupio sam kameru u Italiji, u prodavnici su mi popunili Global Blu Tax Free Form, sletio u Dubrovnik, na granici sa Crnom Gorom carinik je provjerio robu i ovjerio Form. Sta treba sada da uradim – kako i gdje da posaljem Form, racun i broj kreditne kartice na koju bih zelio da mi se izvrsi uplata?

 2. Postovani kupovao sam u Pandorfu, i odmah dobio povracaj na salteru Globalblua, kad sam presao Madjare, tu sam overio racune i poslao postom nazad (tako nam je receno), ali nedugo posle toga su nam skinuli sav novac sa kreditne kartice. Sta raditi i kome se obratiti?

 3. U Italiji sam u na osnovu podnetog racuna izvrsila povracaj poreza. Nakon prelaska granice u Hrvatskoj overila sam racun. Carinik mi je vratio svu dokumentaciju. Da li sam u obavezi da overen racun posaljem Global blue, posto sam vec izvrsila povracaj PDV-a. Srdacan pozdrav,

  1. Poštovana Mirjana,

   Ukoliko ste već izvršili povraćaj poreza, nema potrebe da šaljete račun.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

   1. U parndorfu smo dobili tax free prepaid. Popunili sve na racunima, kasnije ih overili na granici, da li je moguće da im mejlom pošaljemo skenirane overene racune, ili mora poštom. I da li uopšte mora da se šalje ako smo tamo podigli tax free.
    Pozdrav

    1. Poštovana Jovana,

     Po našim informacijama, ukoliko ste već podigli iznos za tax free, nema potrebe da šaljete.

     Vaša outletkupovina.com

  2. Ako im ne posaljete overen racun postom na naznacenu adresu u roku od 21 dan skinuce vam novac sa kartice u iznosu vracene Afe. Tako mi je objasnjeno u Parndorfu da je procedura ako.cash dobijete odmeh na ruke.

 4. Poštovani, kupila sam robu u Parndorfu, pre mesec dana, ali za povraćaj poreza je premier tax free. Da li je moguće poslati kopije računa mailom, ili je neophodno poslati poštom? Takođe zanima me koja je mali adresa, ili adresa u Austriji na koju je neophodno poslati račune?

  1. Poštovana Ivana,

   Ukoliko u prodavnici niste dobili kovertu sa adresom Premier Tax Free-a, po našim informacijama, predlog je da dokumentaciju pošaljete na adresu Premier Tax Free-a u Austriji, ali takođe predlažemo da ih kontaktirate telefonom kako biste bili sigurni da će Vam se sredstva refundirati. Adresa i telefon: Premier Tax Free GmbH, Wollzeile 1-3, Stiege 2, Top 4.3, Vienna, 1010, Austria, Tel: +43 599 04 444.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 5. Poštovani, u kom vremenskom roku od ostvarene kupovine i overavanja racuna na granici mogu da podignem novac u R. banci u Beogradu?

  1. Poštovani Jocke,

   Kao što je i navedeno na našem sajtu, na primeru Austrije i Global Blue, račun/formular je potrebno da overite na granici izlaska iz EU najkasnije 3 meseca od datuma kupovine, a overen račun važi 3 godine. Napominjemo da je to slučaj za pomenutu zemlju i Global Blue, za ostale zemlje i tax free provajdere postoje razlike.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 6. Molim vas za info, izgubila sam originalni koverat od tax free formulara, u pitanju je Premier tax free a kupovina obavljena u Grckoj. Formilar je uredno overen na carini na aerodromu. Pisala im mejl ali bez odgovora. Da li mogu da posaljem u obicnoj koverti i na koju adresu? U Grcku ako je tamo obavljena kupivina?

  1. Poštovana Sonja,

   Predlažemo da pošaljete dokumentaciju na adresu kancelarije Premier Tax Free u Grčkoj, ali bi bilo poželjno da ih prethodno pozovete da biste bili sigurni da ćete moći da refundirate svoja sredstva na taj način.
   Adresa i telefon: 246 Mesogeion, Holargos, Athens, 155 61, Greece, Tel: +30 210 67 49 481.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 7. Imam global blue iz media marketa iz Segedina overen na granici kelebija.
  Kad sam bio u raifaizen banci nisu hteli da prihvate overen i uredan global blue zato sto nisam imao racun od proizvoda.
  Racun sam izgubio imam samo overen global blue,da li mogu uzeti povracaj poreza bez racuna samo sa overenim global blue.
  Hvala

  1. Poštovani Neđo,

   Kao što su Vas obavestili, za naplatu tax free u Raiffeisen banci Vam je potreban i overen račun, pored overenog Global Blue formulara. Račun je takođe potreban ukoliko formular šaljete direktno Global Blue-u.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

   1. Neđo, možete dobiti povraćaj poreza ako se obratite direktno GlobalBlue u mađarskoj. Pošaljete im overen i popunjen formular a onda oni kontaktiraju prodavnicu zbog računa. Malo potraje, ali na kraju uplate. Ja sam tako pre dve godine dobio povraćaj, pošto naši nisu hteli da vrate a u mađarskoj su mi na granici uzeli račun i kopiju računa (greškom, verujem)

  2. Pozdrav

   Ja imam prebivaliste u Austriji i tu zivim. Imam pasos Srbije. Da li ja imam pravo povratiti porez od kupljene tehnike u Madjarskoj koju nosim u Srbiju? Hvala . Milorad

   1. Poštovani Milorade,

    Po našim informacijama, ukoliko imate pasoš Rep. Srbije imate pravo na povraćaj poreza.

    Srdačan pozdrav,
    Vaša outletkupovina.com

 8. Da li tax free vazi za kupovinu preko interneta i robu poslatu DHL-om? U ovom slucaju placena roba je sa oporezovanom cenom u inostranstvu, koja se na granici carini i na ciju se ukupnu vrednost sa carinom uracunava novi pdv.

  1. Poštovani Aleks,

   Po našim informacijama, u slučaju koji ste naveli ne važi tax free. Ukoliko bi npr. tax free formular/obrazac, koji ste dobili kupovinom u inostranstvu, bio popunjen sa Vašim podacima i ukoliko je overen pečatom carine na graničnom prelazu pri izlasku iz EU, onda biste eventualno mogli da refundirate porez, ali Vas savetujemo da proverite sa upravom carina.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

   1. Poštovani,
    Interesuje me gde mogu da unovčim ček od Premier tax-free. Robu smo kupili u Parndorfu u Austriji
    pre oko 2 meseca. Poslali smo overen tax free na adresu Premier tax free u Austriji i danas nam je stigao ček.
    Da li ček može da se unovči u Srbiji i na kom mestu?

    1. Poštovana Gordana,

     Premier Tax Free u Srbiji nemaju svoje kancelarije (niti kancelarije partnera), tako da po našoj informaciji u Srbiji za sada nije moguće unovčiti navedeni ček. Najbliže destinacije gde možete unovčiti ček su u Mađarskoj i Makedoniji. Ukoliko su Vam potrebne adrese u tim zemljama, možemo Vam poslati.

     Srdačan pozdrav,
     Vaša outletkupovina.com

     1. Postovanje.
      Kupio sam laptop u Austriji, 26. Februara 2019. Trazio sam i dobio Tax Free formular koji sam na aerodromu na salteru Global Blue popunio i overio, Ime Prezime, Mail i broj racuna kartice od moje MTS Banke i sve to spakovao sa originial racunom kako mi je radnik na salteru rekao. To se onda ubaci u njihovo sanduce Global Blue i to je to.
      Sada me interesuje obzirom da je proslo vise od mesec dana, a povracaj poreza mi jos nije uplacen na karticu, niti mi je stigao mail obavestenja.
      Koliki je vremenski period da to urade? U zurbi nisam stigao da slikam formular i bar kod ali imam papir sa garancijom i datumom kupovine laptopa.
      Hvala

 9. Upravo se vracam iz Raiffeisen banke u Beogradu, Pozeska ulica. Odbili su da isplate tax free sa objasnjenjem da ih je Global Blue obavestio da je carinski pecat sa Bajakova zloupotrebljen pre nekoliko meseci I da se svi zahtevi sa tog granicnog prelaza ne prihvataju od strane Global Blue kompanije. Predlog banke je da posaljem svu dokumentaciju postom. Mozete li molim vas da mi date zvanicnu potvrdu vase firme u vezi ove izjave? Sigurno je korisna informacija I za ostale koji putuju preko Hrvatske. Ne zelim da saljem dokumentaciju postom, vec bih sa tom izjavom otisla opet u banku. Hvala unapred!

  1. Poštovana Dijana,

   Ukoliko Vam je banka dala takvu informaciju, u vezi sa tim graničnim prelazom, mi na takvu informaciju ne možemo da utičemo, jer je to poslovna politika banke i kompanije Global Blue.

   Outletkupovina.com je mesto razmene iskustava o outlet kupovinu u regionu, uz predstavljanje najpoznatijih mesta za kupovinu, sa predlozima kako da napravite nezaboravna vikend putovanja ispunjena dobrim šopingom i zabavom. U skladu sa navedenim, mi se ne bavimo izdavanjem nikakvih zvaničnih izjava, jer su svi naši komentari i odgovori isključivo informartivnog karaktera.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 10. Kupio sam neku robu u Italiji, i dobio formulare za tax free na kojima pise da treba da se vrati 40 evra, medjutim na granici uopšte nije bilo mogućnosti da se ti formulari overe? Da li to mogu da učinim na neki drugi način, iz Srbije?

  1. Poštovani Stefane,

   Ukoliko Vam na granici nisu prihvatili formulare, onda formulari nisu bili adekvatni iz nekog razloga (možda nisu na Vaše ime ili usled nekog drugog propusta). Ukoliko ne overite na granici, niste u mogućnosti da izvršite povraćaj poreza.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 11. Interesuje me da li je neophodno imati kreditnu karticu da bi se popunio taj obrazac ili se moze i bez kreditne kartice i kasnije izvrsiti povracaj u gotovini?

  1. Poštovani Jovane,

   Za povraćaj poreza je Vam je potrebno da imate overen račun i propratnu dokumentaciju (koraci za povraćaj poreza su navedeni na našem sajtu) i možete bez kreditne kartice da izvršite povraćaj u npr. Raiffeisen banci u Beogradu, ukoliko ste kupovali robu u radnjama koje su u sistemu Global Blue.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 12. Poštovani,
  U Mađarskoj sam kupio lap top. U radnji sam radnika više puta pitao da li ću dobiti papire za povraćaj poreza. On me je ubeđivako kako to nije nikakav problem. Dok smo stigli do kase prošlo je skoro 3 sata pošto je radnik widows prebacivao na engleski. Dobio sam na kasi A4 papir i pošto nikada pre toga nisam tražio na taj način papire za povraćaj poreza, mislio sam da sam dobio odgovarajuće. Na graničnom prelazu carinik mi je rekao da nemam odgovarajuće papire. Naime dobio sam račun na A4 formatu. Da li je moguće da naknadno odem do radnje po odgovarajuće papire i da iste overim na carini radi povraćaja poreza?

  1. Poštovani Igore,

   Predlažemo da kontaktirate radnju putem email-a ili telefonom i proverite da li će Vam izdati odgovarajuću dokumentaciju, kako biste bili sigurni da ne krećete na put do Mađarske ukoliko Vam ne potvrde da će Vam izdati potrebnu dokumentaciju za tax free.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 13. Pozdrav,

  Poštovani,

  Zanima me ako kupim npr. tehniku iz EU, da li na carini prilikom overavanja TAX free formulara moram uz samu robu da priložim i ambalažu u kojoj je ista bila upakovana? Odnosno ako kupujem telefon, tablet, laptop da li na carini moram da imam i original kutiju ili je dovoljan račun i TAX free formular?

  1. Poštovani Kristijane,

   Predlažemo da priložite i originalna pakovanja, uz račune i tax free formulare, kako biste bili sigurni da Vas neće odbiti.

   Srdačan pozdrav,

   Vaša outletkupovina.com

 14. Postovani,
  Registrovao sam se na Global blue tax free.Skinuo sam aplikaciju na mob tel gdje u okviru iste postoji kartica sa bar kodom.Prethodno sam se na njihovoj zvanicnoj web stranici registrovao.Da li cu dobiti karticu poštom ili ću samo koristiti kartucu iz aplikacije.
  hvala

  1. Poštovani Marko,

   Nećete dobiti karticu poštom jer Global Blue više ne izdaje “fizičke” kartice, već se koriste samo “virtuelne” kartice putem njihove aplikacije, koje imaju iste benefite kao i “fizičke” kartice, tako da nema razlike prilikom kupovine.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

   1. Hvala Vam na odgovoru.
    Kada obavim transakciju novac će leći na moj tekući račun,što znači, da više kao korisnik kartice neču morati da ovjeravam formulare i iste predajem na graničn prelaz.
    hvala

    1. Moras da predas racune na granici i overis kod carinika a onda kad stignes u srbiju skeniras i posaljes im na mejl ili pisaljes kovertom njima i novac ce ti leci u roku od oko 3 nedelje na karticu

  1. Poštovana Dušice,

   Ukoliko ste strani državljanin (niste poreski obveznik i nemate prebivalište u Republici Srbiji) i iznosite novu robu u vrednosti preko 150 EUR (uključujući PDV), imate pravo na povraćaj poreza. Uslov je da cariniku na overu podnesete pravilno popunjen obrazac REF 4 (koji je popunio prodavac), kao i originalne račune za kupljenu robu. Originalne račune i overen obrazac REF 4 zadržavate Vi, a kopiju obrasca REF 4 zadržava carinik. Overu možete uraditi kod carinskog službenika na aerodromu.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 15. Postovani ,
  zanima me na ciju kreditnu karticu mora da legne povracaj poreza ? Da li na racun osobe ciji je pasos ili moze i na neciji drugi ? Da li novac mora da bude uplacen na kreditnu karticu ili moze na devizni racun ?
  Posto se vracam avionom iz Nemacke , da li se to sve moze obaviti par dana pre polaska iz Nemacke ili mora neposredno pred let .
  Srdacan pozdrav

  1. Poštovani Dušane,

   Po našim informacijama, ime na platnoj kartici bi trebalo da se poklapa sa imenom koje je navedeno na tax free formularu. Nije precizirano da li kartica, tj. račun koji je vezan sa karticom mora da bude devizni, ili dinarski, bitno je da je platna kartica validna. Overene račune možete poslati poštom na adresu koja je navedena na Global Blue koverti koju ste dobili prilikom kupovine (ukoliko povraćaj poreza obavljate preko Global Blue sistema). Za overu računa na carini imate 3 meseca od datuma kupovine, a overeni računi važe 4 godine ukoliko ste robu kupili u Nemačkoj.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 16. Postovani,

  Upoznat sam sa procedurom vracanja poreza za robu kupljenu u Madjarskoj.
  Zanima me ako kupim robu u Slovackoj na cijem grancnom prelazu overavam dokumentaciju…. na Madjarskom ili Slovackom?

  1. Poštovani Nenade,

   Overavate na granici izlaska iz EU. Znači ukoliko je npr. Mađarska zemlja iz koje izlazite iz EU, na toj granici overavate račune/formulare za tax free.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 17. Poštovani,

  Da li možda imate informaciju kolika je provizija Reiffeisen banke? Predpostavljam da je u procentima i vezana za iznos.

  Hvala unapred.

  1. Poštovana Jelena,

   Iznos provizije zavisi od poslovne politike banke i moguće su promene, tako da je predlog da pozovete ili svratite u neku od Raiffeisen ekspozitura (ekspoziture koje vrše povraćaj Global Blue tax free u Beogradu: Kralja Petra 14, Požeška 81a, Maksima Gorkog 75, Terazije 27, Bulevar Zorana Đinđića 64a, Đorđa Stanojevića 16) i proverite koje su aktuelne provizije. Po našim informacijama, provizija je oko 3 EUR za iznose od 50 EUR tax free-a.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 18. Prosle godine sam kupovao u Pandorfu i overio sam obrasce na granici. Zanima me da li mogu da podignem novac sada na Madjarskoj granici? Idem u Segedin pa me zanima da li mogu negde da podignem novac i gde? Hvala unapred
  Pozdrav

  1. Poštovani Miloše,

   Ukoliko je reč o Global Blue tax free sistemu, overeni računi/obrasci važe tri godine od dana overe na carini.
   Povraćaj poreza možete izvršiti u nekoj od Global Blue poslovnica ili kod njihovih agenata u Mađarskoj. Predlog je da to obavite na Mađarskoj granici, u IBUSZ Utazási Irodák Kft. Röszke-határ, 6758 Röszke.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

  1. Poštovani Žarko,

   Ukoliko u Švedskoj kupujete u prodavnicama koje su u Global Blue tax free sistemu, rok za overu računa je 3 meseca od datuma kupovine, a imate godinu dana da refundirate overene račune.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 19. Postovani, interesuje me sledece. Kupila sam robu u Parndorfu, uzela tax free, overili su mi na carini i sve je bilo uredu. U Raiffeisen banci u Beogradu naplacuju proviziju pa bih izbegla da tu podignem novac. Zanima me da li mogu u Hrvatskoj da izvrsim povracaj i koji vremenski rok imam za to?

  1. Poštovana Jovana,

   Možete da izvršite povraćaj poreza u Hrvatskoj, u nekoj od Global Blue poslovnica u Hrvatskoj (koje se većinom nalaze u okviru Hrvatske pošte, pa je moguće da i sama pošta naplaćuje neki svoj trošak/proviziju).
   Kancelarije su u Zagrebu, na aerodromu Čilipi (Dubrovnik), u Donjoj Bistri, na graničnom prelazu Lipovac – Bajakovo, u Osijeku, Slavonskom brodu i Splitu.

   Možete da nam napišete koja Vam od ovih lokacija najviše odgovara, pa da Vam napišemo adrese i radno vreme. Napominjemo Vam da Global Blue takođe uzima manju proviziju za obradu zahteva za povraćaj, ali Vam se svakako više isplati da povraćaj uradite direktno kod njih, nego u nekoj od poslovnih banaka.

   Račune/obrasce je potrebno overiti u roku od 3 meseca od kupovine, a imate 3 godine da ih refundirate, ukoliko ste kupovali u Austriji, preko sistema Global Blue.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 20. Poštovani,
  Ako bih kupio robu u Parndorfu u Austriji koja podleže refundiranju poreza, da li bih overavanje računa mogao da izvršim na izlazu iz Austrije i da se odmah nakon toga vratim u Parndorfu u kancelariju Global Blue agencije radi vraćanja novca?
  Srdačan pozdrav

  1. Poštovani Uroše,

   To je načelno moguće. Nakon overe računa/obrazaca na granici izlaska iz EU, Vi biste mogli da se ponovo vratite u EU i da u Parndorfu, u kancelarijama Global Blue, refundirate Vaše račune.

   Preporuka je da ipak proverite da li Vam je vremenski i finansijki isplativo da se ponovo u istom danu vraćate u Parndorf, ili da možda povraćaj poreza izvršite u nekoj od filijala Raiffeisen banke u Beogradu, ili slanjem overenih računa/obrazaca poštom u Global Blue, ili neki naredni put kada ponovo budete išli u Parndorf (račune je potrebno da overite u roku od 3 meseca od kupovine, a imate 3 godine da ih refundirate, ukoliko ste kupovali u Austriji, preko sistema Global Blue).

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 21. Svi formulari za tax free su popunjeni i ispecatirani i moje pitanje je da li je obavezno na ulasku u Srbiju prijaviti robu, tacnije GoPro kameru, ili mogu jednostavno da prodjem i ne spominjem da je imam da bih izbegao placanje carine?

  1. Poštovani Kristijane,

   Nismo u mogućnosti da Vas savetujemo po ovom pitanju. Vi odlučujete da li ćete prijaviti robu na carini ili ne i u skladu sa tim snosite i posledice ukoliko carinici utvrde da ste uneli u zemlju robu koju je potrebno cariniti.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

   1. Hvala na odgovoru.
    A da li je potrebno robu cariniti na nasoj granici kao uslov za tax free ili je ono sto se odradi na izlazu iz EU dovoljno za povracaj poreza?

    1. Poštovani Kristijane,

     Nema na čemu, tu smo da vam pomognemo sa savetima.

     Carinjenje robe na našoj granici nije uslov za povraćaj poreza (tax free) robe koju ste kupili u EU. Ukoliko ste dobili carinski pečat na izlasku iz EU i uredno završili sve potrebne korake za tax free, to Vam je dovoljno za povraćaj poreza.

     Srdačan pozdrav i sve najbolje,
     Vaša outletkupovina.com

  1. Poštovana Helga,

   Ukoliko u Slovačkoj budete kupovali u prodavnicama koje su u sistemu Global Blue, minimalni iznos je EUR 175,01.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 22. Postovani, imam problem sa povracajem poreza. Imam dva racuna sa overenim Global Blue obrascima, s tim sto kada sam bila na Madjarskoj ganici, nisam primetila da mi za veci racun (od aparata) carinik nije vratio fiskalni vec samo onaj racun poput fakture od prodavnice. U Rajfajzenu mi kazu kako ne mogu da podignem novac zato sto nemam fiskalni racun overen vec samo ovaj drugi plus Global Blue. Da li postoji sansa za podizanjem novca i sa takvim racunom?

  1. Poštovana Milice,

   Po našem saznanju, a i kako su Vas informisali u Raiffeisen banci, nije moguće izvršiti povraćaj poreza ukoliko nemate potpunu dokumentaciju.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 23. Overili smo račun na graničnom prelazu Bajakovo ali službenica u Raiffezen banci je rekla da je stopirana isplata Taxi free već dve nedelje . Da li nožem da pošaljem račun original kopija pasoša i kartice u koverat koji sam dobila u radnji?

  1. Poštovana Draginja,

   Proverili smo sa Raiffeisen bankom i obavestili su nas da i dalje vrše povraćaj poreza preko Global Blue sistema.
   Vi naravno možete i da pošaljete dokumentaciju poštom (prema uputstvima Global Blue-a), u Global Blue koverti koju ste dobili pri kupovini.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 24. Postovani koliki je vremenski period za povracaj pdv-a kada strani drzavljanin kupi robu u Srbiji? Tacnije u junu je suprug (stranu drzavljanin)pazario nesto u Srbiji i pecatirao je u julu kada je izlazio iz Srbije,nama su u prodavnici rekli da imamo 6 meseci kod njih da podignemo novac od pdv-a

  1. Poštovana Marija,

   Pravo na povraćaj poreza imaju strani državljani (koji nisu poreski obveznici i nemaju prebivalište u Republici Srbiji) koji iznose novu robu u vrednosti preko 150 EUR (uključujući PDV), u roku od 3 meseca od dana kupovine. Povraćaj PDV-a se vrši kupcu, ako je u roku od šest meseci od dana izdavanja računa, prodavcu od koga je kupio robu dostavio overen original Obrasca REF 4 na kome je potvrđeno da su ispunjeni zahtevani uslovi.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

  1. Poštovana Jovana,

   Do sada je to bilo moguće, nemamo informacija da je nešto promenjeno, ali je predlog da pošaljete email sa pitanjem na info@globalblue.com (napomena – prepiska sa Global Blue je na engleskom jeziku), kako biste bili sigurni.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 25. Poštovani,
  Recite gde mozemo podići tax free. Nije vezan za Global Blue. Roba je kupljena pre par dana u It. Gde mogu da se obratim za povrat novca u Bg?
  Hvala

  1. Poštovana Marija,

   Na osnovu informacija koje ste nam dostavili, prvo biste trebali da proverite da li taj sistem za povraćaj poreza ima mogućnost da se refundira u Srbiji. Ukoliko ne isplaćuju porez u Srbiji, onda Vam ostaje opcija da im pošaljete poštom svoje podatke (račune i njihov obrazac koji ste dobili u prodavnici, zajedno sa brojem računa na koji želite da Vam uplate porez), jer većina sistema za povraćaj poreza funkcioniše po navedenom principu i informacije o slanju podataka su obično napisane na tax free obrascu koji dobijate prilikom kupovine robe u prodavnici.

   S poštovanjem,
   Vaša outletkupovina.com

 26. Dobar dan,da li papire za povraćaj poreza za robu kupljenu u Sloveniji treba da overim na slovenačko -hravatskoj granici ili na srpsko-hrvatskoj.
  U napred zahvalan

  1. Poštovani Dragane,

   Bitno je da račune overite na granici izlaska iz EU. Ukoliko je Hrvatska granica na kojoj napuštate EU, onda račune možete overiti na Hrvatskoj granici.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 27. Postovani,
  Bila sam u parndorfu 9.4.2016. godine i u radnjama sam popunjavala obrasce za tax free a na granici su mi overili pa me zanima sledece:
  1.da li je bilo potrebno da uzmem i neke formulare sa saltera Global Blue u Parndorfu ili sam sve sto je trebalo dobila u samim radnjama?
  2.da li mi je istekao rok za podizanje novca?
  3.Ako mi nije istekao rok za refundiranje poreza zanima me da li mi je isplativije da podignem negde u Parnorfu novac i gde, nego u Rajfajzen banci kod nas obzirom da oni imaju proviziju?

  Hvala puno 🙂

  1. Poštovana Aleksandra,

   Odgovori na Vaša pitanja su:

   1. Ukoliko ste kupovali u Parndorfu, u radnjama koje su u sistemu Global Blue, trebalo bi da ste pri plaćanju robe preko EUR 75 dobili Global Blue obrazac uz račun, tako da je pretpostavka da imate sve što je potrebno.

   2. Po našim informacijama, ukoliko ste uredno overili račune/obrasce na granici prilikom izlaska iz EU, možete podići novac, jer je bilo bitno da ste u roku od 3 meseca dobili pečat na carini, a rok važenja overenog računa/obrasca je 3 godine (za kupovinu u Austriji).

   3. U Parndorfu možete posetiti kancelarije Global Blue – Parndorf, Designer Outlet Straße, Infokiosk 8c, Parndorf 7111, radno vreme: ponedeljak do četvrtka od 09:30h do 19:00, petkom od 09:30h do 21:00h i subotom od 09:00 do 18:00h. Provizija kod pomenute banke je veća i isplaćuju Vam u dinarima po nepovoljnijem kursu, pa je preporuka da porez podignete u evrima, u kancelarijama Global Blue-a u Parndorfu.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 28. Postovani,

  Robu sam nedavno kupio u Austriji, u iznosu koji se kvalifikuje za povracaj poreza. Prodavac je uredno popunio formular i prilozio potrebne racune, ali je polje iznosa povracaja ostavio prazno, sa primedbom da je prodavcima zakonom zabranjeno da ispisuju taj iznos i da ga mogu ispisati samo carinski sluzbenici. Formular je na prelazu Madjarska-Srbija overen ali sluzbenica u Ibusz-u me zbog nepopunjenog iznosa upucuje nazad prodavcu. Na granici nisam shvatio kojoj sluzbi treba da se obratim za popunjavanje iznosa povracaja poreza.
  Budite ljubazni za savet sta mi je dalje ciniti.

  Pozdrav,
  Predrag

  1. Poštovani Predraže,

   Koliko smo mi upoznati, iznos povraćaja poreza se unosi u samoj prodavnici, tako da ne znamo zbog čega su Vam u prodavnici ostavili to mesto nepopunjeno. Ukoliko nećete u skorije vreme ići opet u tu prodavnicu, predlog je da im pošaljete email sa informacijim šta su Vam rekli na carini i sa molbom da Vam pomognu da se navedni problem reši.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 29. Kupila sam telefon u Nemackoj. Dobila racun i papire za tax free. U pitanju je global blue. Sve je uredno pecatirano i odradjeno pri izlasku iz zemlje. U Beogradu u raiffeisen banci, prilozena sva dokumentacija i originalni racun. Posle nekoliko dana dobili smo odgovor da novac ne moze da se dobije jer to vise nije moguce u nasoj zemlji. Molim Vas za pomoc. Kome se mogu obratiti i gde refundirati novac. Hvala

  1. Poštovana Ivana,

   Proverili smo sa Raiffeisen bankom u Beogradu i obavestili su nas da i dalje vrše povraćaj poreza preko Global Blue sistema.
   Vi naravno možete i da pošaljete dokumentaciju poštom (prema uputstvima Global Blue-a), u Global Blue koverti koju ste dobili pri kupovini, ili u nekoj od Global Blue poslovnica, ukoliko ponovo budete išli u Nemačku.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 30. Poštovani, želela bih kada se vratim u Austriju direktno u Global Blue agenciji da podignem novac, odnosno da mi bez provizije vrate na karticu, pa me zanima da li to mora biti KREDITNA kartica, ili može kartica sa mojim deviznim računom, debitna kartica, jer credit card na engleskom je kartica, oni nemaju to odvojedno kreditna debitna.

  1. Poštovana Valentina,

   Po našim informacijama, nije bitno da li je debitna ili kreditna kartica.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 31. Postovani , kupio sam robu u vrednosti od 150 eura u Spaniji ali se vracam preko Grcke , da li cu dobiti povracaj novca ili da li cu imati problema da mi se ispecatiraju racuni posto roba nije kupljena u Grckoj ? Hvala

  1. Poštovani Milane,

   Račune za robu koju ste kupili u EU i overili u prodavnici koja je u nekom od sistema za tax free, možete overiti na granici zemlje EU, prilikom izlaska iz EU (bitno je da bude zemlja EU – tako da nije bitno da li je Španija ili Grčka. Imajte na umu da će Vam na granici verovatno tražiti da pokažete robu za koju tražite povraćaj poreza).

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 32. dali mogu više računa da se spoje kako bi ispunili uslov za povraćaj pdv.primer u austriji je potrebno da se potroši
  75 eura.znači dali mogu na primer da potrošim u adidas prodavnici 25 eura pa u puma prodavnici 25 eura i u
  nike prodavnici 25 eura dali može tako da se stekne uslov za povraćaj pdv ako se spoje 3 računa u 3 različite prodavnice ili mora da se obavi kupovina u jednoj prodavnici preko 75 eura?
  hvala

  1. Poštovani Kristiane,

   Potrebno je da u jednoj prodavnici kupite robu u odgovarajućem iznosu (npr. preko EUR 75 u Parndorfu, Austrija), tako da nije moguće spojiti račune iz npr. tri različite radnje, kao što ste naveli.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 33. Postovani,
  Sve pohvale za informacije koje pruzate.
  Da li negde u Srbiji moze da se podigne povracaj poreza sa overenog obrasca sledece kompanije:
  PREMIER TAX FREE ITALY S.r.l. Unipersonale
  Srdacan pozdrav
  Vladimir

  1. Poštovani Vladimire,

   Hvala Vam, trudićemo se i dalje 🙂

   Po našim informacijama, u Srbiji ne postoje Premier Tax Free kancelarije i nije moguća isplata u npr. nekoj od poslovnih banaka. Od zemalja u okruženju, Premier Tax Free je prisutan u Austriji, Mađarskoj, Grčkoj i Makedoniji. Tačne kontakt adrese u pomenutim zemljama možete pogledati na https://premiertaxfree.com/refund-points.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 34. Upravo se vracam iz RF banke sa N Beograda. Da li je moguce da uz sve pribavljene racune i formulare (cekanje na kasi uz lepljenje markice, popunjavanje formulara, provere podataka iz pasosa….), overu istih na granicnom prelazu pri izlasku iz EU ( cekanje na granici sat vremena na vetru i svega 2 C, preturanje carinika po kesama i uporedjivanju svake stvarcice i racuna sa nje, sa racunom i formularom Tax blue, namrsten izraz lica i muka sto ga sad zaj….vam za mojih posljivih 100e povracaja)…pa mog golaska iz Vrsca u Beograd u “odgovarajucu” ekspozituru RF banke, sluzbenica mi ljupkim glasom kaze….gospodine, gde ste ovo overili?
  A ja joj jos ljupkijim glasom odgovorim, pa na granicnom prelazu.
  Ona me pogleda i kaze, kako se taj prelaz i pecat te zemlje “Rumunije”, od strane Tax Blue ne prihvata, jer je podlozan necasnim radnjama 🙂
  Ja je pogledam bledo i pitam…kako, zasto, pa to nije pecat privatnog prelaza i drzave, vec sluzbeni…pa gde to pise???
  A ona se samo nasmesi i kaze, pa gospodine nigde, to morate da znate, tako kaze Tax Blu i ne priznaje taj pecat.
  Ja je opet upitam sa napomenom da ja zivim u Vrscu i da je Rumunija u EU, gde sam pogresio???
  Ona kaze nigde, samo sledeci put izadjite preko Hrvatske ili Madjarske, a ne preko Rumunije i vaseg prelaza koji Vam je blizi….vec se vozite par stotina kilometara duze, jer je tako sigurnije :((
  Pomislih, ko je ovde lud???
  A ona ce na to…..mozete i da se vratite u Bec i naplatite povracaj poreza.
  Izadjem iz banke, setim se da sad moram nazad u Vrsac, i zapitam se….ko je sad ovde sem mene jos lud :))

 35. Do sada kad god sam uzimala tax free overavala sam na aerodromu posle check in-a , tj. pult se uvek nalazio gde se nalze gateovi, međutim ovog puta kancelarija global blue se nalazila pre toga, a ja sam to saznala tek kad sam prosla i naravno nisam mogla da se vratim i nisu mi overili. Da li postoji neki drugi nacin da se overi ili da se oprostim od njega?
  Hvala unapred,

  Pozdrav

  1. Poštovana Vikice,

   Ukoliko u skorije vreme ponovo budete ušli u neku od zemalja EU, možete da overite prilikom izlaska iz EU. Imajte na umu da će Vam na granici verovatno tražiti da im pokažete robu koju ste kupili i za koju tražite povraćaj poreza.

   Srdačan pozdrav,
   Vaša outletkupovina.com

 36. Poštovani,
  ako sam dobro razumela, taxfree podrazumeva povraćaj pdv-a ali ne i oslobađanje od carine? Npr ako želim da mi overe obrazac na Mađarskoj granici, to ne znači da neću morati da platim carinu za kupljenu robu na toj granici?
  Unapred zahvalna na odgovoru

  1. Poštovana Milena,

   Tax free podrazumeva povraćaj poreza za robu kupljenu u EU (ukoliko niste državljanin EU), ali ne i oslobađanje od carine na našoj granici. Račune i formulare za povraćaj poreza overavate na granici izlaza iz EU (npr. Mađarska, Italija, itd.) i tu Vam se ne naplaćuje carina. Carinu ćete platiti na našoj granici, ukoliko ste kupili robu preko iznosa koji je oslobođen plaćanja carinskih dažbina.

   S poštovanjem,
   Vaša outletkupovina.com

 37. Idemo u kupovinu u Pandrof u Becu, da li u svakoj prodavnici moramo da potrosimo po 75 eura da bi imali povrat pdv ili zbir racuna u pandrofu mora biti veci od 75 eur. Hitnoo vec smo u putu. Hvala

  1. Poštovana Majo,

   Računi iz različitih prodavnica se ne sabiraju. Za povraćaj poreza je potrebno kupiti robu u odgovarajućem iznosu u pojedinačnim prodavnicama, tj. u svakoj prodavnici u Parndorfu je potrebno potrošiti više od EUR 75.

   S poštovanjem,
   Vaša outletkupovina.com

 38. Da li ja mogu da naplatim svoj povarat u Srbiji ako sam drzavljanin Bosne i Hercegovine, a robu sam kupio u evropsokoj uniji. Razlog tome je sto trenutno nema mogucnosti da se tax free naplati u BiH. A cesto idem u Srbiju! Hvala

  1. Poštovani Aleksandre,

   Ukoliko se radi o sistemu Global Blue, koji u Srbiji isplaćuje povraćaj poreza preko Raiffeisen banke, usled mogućih promena u procedurama kod same banke, predlog je da direktno kontaktirate banku i dobijete informaciju u vezi sa isplatom za nerezidente.

   S poštovanjem,
   Vaša outletkupovina.com

 39. Imam Global Blue formulare i racune iz Italije koje nisam stigao da pecatiram na aerodromu jer sam kasnio na let. Da li mogu sad da odem u Madjarsku recimo i pecatiram ih kako bih dobio povracaj poreza?

  1. Poštovani Marko,

   Kada ponovo budete išli u EU, pri povratku iz EU, odnosno na izlazu (npr. Mađarska), možete da priložite formulare i račune i dobije pečat od carinika, ali imajte na umu da carinici u većini slučajeva traže robu, za koju tražite tax free, na uvid.

   S poštovanjem,
   Vaša outletkupovina.com

 40. Postovani, navedeni iznos preko koga se vraca porez (konkretno za Italiju) mora da bude u jednoj radnji ili mogu da se sabiraju racuni iz vise radnji? unapred hvala